Blog

 • Voorstudies

  Tijdens de expo bij Seasons, zijn ook miniwerkjes (voorstudies van 20 bij 20 centimeter) te zien. Zoals:

  Tags

  Categories

 • Expo bij Seasons

  Vanaf zondag 4 september t/m zondag 2 oktober is nieuw werk te zien bij Seasons in Den Haag. Het gaat om werk uit deze serie. De opening is zondag 4 september tussen 15:00 en 17:00 uur. Tot daar?

  Tags

  Categories

 • Artotheek Singer

  Vanaf vrijdag 16 april 2011 zijn enkele voorstudies én het schilderij ‘Here Comes the Sun’ een jaar lang te zien en/of te lenen in de Artotheek van het Singer Museum in Laren. De lustrumtentoonstelling wordt op vrijdag 15 april (20:30 uur) ingeleid door drs. Harriet Stoop. De ‘preview’ staat voor zaterdag 16 april (10:00 – 14:00 uur) op het programma. Meer informatie vanaf 11 april op de website van het Singer.

  Tags

  Categories

 • Ik ben niet gek, ik ben een cover

  Voor de cover van de recent verschenen poëziebundel ‘Ik ben niet gek! [ik ben een gedicht]’ kozen samenstellers Frank Pollet en Chrétien Breukers een van mijn schilderijen. De bundel bevat werk van 55 Vlaamse en Nederlandse dichters en onderzoekt de grenzen tussen waanzin en werkelijkheid.‘Ik ben niet gek! [ik ben een gedicht]’ is onder andere verkrijgbaar bij de uitgeverij.

  Tags

  Categories

 • Portrettisten Nu

  Van 30 januari (de opening is overigens besloten) tot en met 18 april 2010 zijn enkele van mijn portretten te zien in Museum de Fundatie (locatie: Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe). De tentoonstelling ondersteunt de publicatie van Portretten van Portrettisten (Waanders Uitgevers), waarin kunsthistorici Cathinka Huizing en Harriet Stoop-de Meester het werk van 30 hedendaagse Nederlandse portretschilders aan de hand van interviews en foto’s belichten.

  Officiële informatie over de tentoonstelling:

  Portrettisten Nu toont vanaf zaterdag 30 januari werk van Bianca Berends, Marike Bok, Piet van den Boog, Erik Bosma, Annemarie Busschers, Dora Carpentier, Daan van Doorn, Sam Drukker, Jacques Grégoire, Ellen de Groot, Jurriaan van Hall, Annelies Hoek, Erik de Jong, Mat Kissing, Judith Krebbekx, Dorine Kuiper, Judith Lansink, Urban Larsson, Frank Leenhouts, Marjolein Menke, Ab de Nijs Bik, Eva Ooms, Marisa Polin, Stijn Rietman, Joop Rubens, Roderik van Schaardenburg, Ans Schumacher, Dick Stapel, Janneke Viegers en Robert Vorstman. De tentoonstelling vormt een pleidooi voor de hedendaagse portretkunst en is samengesteld door kunsthistorici drs. Cathinka Huizing en drs. Harriet Stoop-de Meester.

  Stilistisch verschillen de portretten van elkaar, maar in intentie zijn ze hetzelfde: elk portret is een weergave van de geportretteerde. De ene kunstenaar doet dat door het model heel minutieus af te beelden, met een fotografische precisie. De ander geeft het portret juist een abstract karakter.

  Bezield portret
  De portrettist laat zich inspireren door het uiterlijk en het karakter van het model. Of het portret een nabootsing wordt van degene die poseert of juist een eigenzinnige interpretatie geeft, hangt af van zowel de maker als de opdrachtgever. Dat de ziel van de geportretteerde in een portret wordt blootgelegd, zit al in het woord ‘portret’ besloten. ‘Portret’ komt van protrahere, dat ‘aan het licht brengen’ betekent. Binnen de geschiedenis van de portretkunst blijkt het een eeuwige discussie tussen de opdrachtgever en de portrettist wat er in een portret nu precies aan het licht moet komen. Hoe wenst de opdrachtgever afgebeeld te worden? Zoals hij zichzelf graag ziet? Dan loopt de portrettist de kans het verwijt te krijgen te flatteren en een oppervlakkig portret te hebben gemaakt. De krachtigste portretten zijn die waarin de interpretatie van de portrettist duidelijk zichtbaar is en deze in balans is met de persoonlijkheid van de geportretteerde. Op de tentoonstelling ‘Portrettisten Nu’ zijn deze verschillende facetten van de portretkunst te zien. De keuze van de samenstellers geeft een beeld van de huidige generatie portretschilders in Nederland, èn van hun bijzondere modellen.

  Tags

  Categories